Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2019

Προϋπολογισμός 2019

Η Δημοτική Αρχή, έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις  
του νέου θεσμικού πλαισίου της Τ.Α.

Σε ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Δημητρίου, που έλαβαν χώρα εντός του Νοεμβρίου, ψηφίστηκαν το Τεχνικό Πρόγραμμα και οι προϋπολογισμοί του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων για το έτος 2019.

Το 2018 ουσιαστικά αποτελεί την τελευταία χρονιά μιας οκταετίας, που χαρακτηρίζεται από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2010 και μετά.

Στο διάστημα αυτό η διοίκηση του Δήμου είχε να διαχειριστεί την κάθετη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 60%, την αδυναμία είσπραξης εσόδων και το «πάγωμα» των προσλήψεων προσωπικού στους ΟΤΑ, ενώ στον αντίποδα έπρεπε να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση των αναγκών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο πληθυσμός των οποίων αυξήθηκε δραματικά, από το 2011 και μετά.

Σε αυτό το δυσμενές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, το προσωπικό, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών εθελοντών και εθελοντριών, με τις αποφάσεις, τις δράσεις και την αγαστή συνεργασία τους, κατάφεραν να κάνουν το Δήμο Αγ. Δημητρίου ένα προσιτό και φιλόξενο καταφύγιο για όλους τους συμπολίτες μας χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις ή περιορισμούς, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του πολίτη, με ορθολογικό σχεδιασμό και εργώδη προσπάθεια, η Δημοτική Αρχή υλοποιεί δεσμεύσεις της προς τους πολίτες που την εμπιστεύθηκαν σε αυτά τα δύσκολα χρόνια.

Η οικονομική βιωσιμότητα, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η στήριξη της κοινωνικής συνοχής, οι βιώσιμες υποδομές, η χρηστή διακυβέρνηση και η μέριμνα για τους εργαζόμενους ορίζουν το πλαίσιο του προγράμματός και των δράσεων εντός του οποίου διαμορφώνεται διαρκώς η δημοτική πολιτική για την ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης του Αγίου Δημητρίου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, διατηρούνται σταθερά χαμηλές οι χρεώσεις στα ανταποδοτικά τέλη, διασφαλίζονται απαλλαγές και μειώσεις για τις ευπαθείς ομάδες πολιτών, γίνεται νοικοκυρεμένη και συνετή διαχείριση και προσδίδεται αναπτυξιακός χαρακτήρας στις όποιες δαπάνες.

Το τεχνικό πρόγραμμα κινείται σταθερά στους άξονες της βιώσιμης κινητικότητας, της αειφορίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και του κοινόχρηστου χώρου, με έμφαση σε νέες υποδομές, τη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των δημοτικών εγκαταστάσεων (σχολικά κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, υποδομές πολιτισμού, παιδικές χαρές).

Αξιοποιούνται χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Πράσινο Ταμείο, το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», το ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ «ΑΤΤΙΚΗ», πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα PRODESA που χρηματοδοτεί τη μελέτη για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σε Δημοτικά κτήρια κ.λπ., ενώ καθοριστικής σημασίας είναι και οι χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας για έργα, όπως η διαπλάτυνση της Αγίου Δημητρίου, η ανάπλαση περιοχής πέριξ του Μετρό Αγίου Δημητρίου, ο χλοοτάπητας του Δημοτικού Σταδίου, η ανακαίνιση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Πολλά από τα έργα αυτά που έχουν ξεκινήσει κατά τα προηγούμενα έτη, θα «τρέξουν» και η πλειονότητα αυτών θα ολοκληρωθεί εντός του 2019, με αποτέλεσμα να αλλάξουν την καθημερινότητά και να κάνουν την πόλη του Αγίου Δημητρίου πιο φιλική, έξυπνη, λειτουργική και βιώσιμη.

Η προτεραιότητα στον άνθρωπο διατηρείται σε υψηλό βαθμό, με τις κοινωνικές δομές και την κοινωνική πολιτική που υλοποιεί το Τμήμα Υγείας & Πρόνοιας με τις δυνάμεις του (5 ΚΑΠΗ), με εξωτερικούς συνεργάτες (γιατρούς στα Δημοτικά Ιατρεία και το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος), με τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρο Κοινότητας, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Συσσίτιο & Φαρμακείο, με τη στήριξη και την αξιοποίηση του Κέντρου Πρόληψης «ΗΛΙΟΣ», αλλά και με αξιοποίηση του εθελοντισμού: Δημοτικός Λαχανόκηπος, ανταλλακτήριο βιβλίων, δημοτική Ιματιοθήκη, Κοινωνικό Φροντιστήριο, προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης.

Σημαντική παραμένει και η στήριξη στα δύο Ν.Π.Δ.Δ. (ΟΠΚΑΠ & ΟΠΑΠ), των οποίων η αποστολή καλύπτει ανάγκες των πολιτών:
Στην προσχολική φροντίδα και αγωγή, στη δημιουργική απασχόληση, στην κατασκήνωση, όλα δωρεάν με υψηλές προδιαγραφές.
Στον πολιτισμό (Ωδείο, Χορός, Χορωδίες, Φιλαρμονική, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Θεατρικές Ομάδες, Κινηματογραφική Λέσχη, Λαϊκή Παράδοση, Φεστιβάλ Πόλης, εκδηλώσεις και παραστάσεις υψηλού επιπέδου).
Στον Αθλητισμό (προγράμματα μαζικού αθλητισμού, διοργανώσεις τουρνουά, Ειρηνοδρομία).
Με προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
Και βεβαίως διατηρείται η σταθερή ενίσχυση των σχολικών επιτροπών με σειρά έργων, αλλά και οικονομικά για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Συμβουλίων.
Οι νέες απαιτήσεις για τη δημιουργία της απαραίτητης πλειοψηφίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, προϋποθέτει ένα άλλο πνεύμα από το οποίο πρέπει να εμφορούνται οι αιρετοί/ές.
Η απόλυτη διαφάνεια από την πλευρά της διοίκησης, η ανάγκη για περαιτέρω συγκλίσεις από αυτές που έχουμε βιώσει μέχρι τώρα, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, ο εμπεριστατωμένος διάλογος, η επί της ουσίας αντιπαράθεση, η κατανόηση της αναγκαιότητας διατήρησης της κυβερνητικής επάρκειας των Δήμων, είναι μερικές από τις προκλήσεις που θα κληθούν να ξεπεράσουν τα νέα Δημοτικά Συμβούλια που θα προκύψουν από τις εκλογές του Μαΐου του 2019.

Η Δημοτική Παράταξη ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ, έχοντας ήδη εμπεδώσει δημιουργικά τον πλουραλισμό, και την πολυφωνία -αφού είναι γνωστό ότι συγκροτείται από πολίτες που ανήκουν σε ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα- με επικεφαλής την υπερκομματική Δήμαρχο Μαρία Ανδρούτσου, είναι έτοιμη και θα ανταποκριθεί στη νέα αυτή πρόκληση, προς όφελος πάντα της πόλης και των κατοίκων της.-