Συμμετοχή της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου σε Φόρουμ για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, θα πραγματοποιηθεί Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων,στις 20 και 21 Νοεμβρίου 2014.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν οι: “Άνεμος Ανανέωσης” - Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, BENISI, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δίκτυο Στήριξης Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας, Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νέων για τη Βιώσιμη Ενέργεια, Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, ImpactHubAthens και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του Innovathens – Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, ενώ αναμένεται και επιβεβαίωση από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στόχος του Φόρουμ είναι η παροχή πληροφόρησης, η διάδοση καλών πρακτικών, η προώθηση της συνεργασίας και της δικτύωσης, η συμβολή στη δημιουργία εργαλείων, σε θεσμικό και πρακτικό επίπεδο, για την άνθιση των κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς και η παροχή πρακτικών πληροφοριών για την ίδρυση, τη χρηματοδότηση και τη βιώσιμη λειτουργία συνεργατικών επιχειρήσεων.
Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν κοινωνικές - συνεταιριστικές επιχειρήσεις και πρωτοβουλίες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών ομοσπονδιών και δικτύων. 

Οι βασικές θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι:

  • «Κοινωνική Οικονομία: εργαλείο διεξόδου από την κρίση;»
  • «Η ανάπτυξη της κοινωνικής συνεργατικής οικονομίας και ο ρόλος της στην τοπική οικονομία»
  • «Δυνατότητες συνεργασίας των κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων με την τοπική αυτοδιοίκηση»
  • «Βιώσιμες δημόσιες προμήθειες»
  • «Εργαλεία και μέθοδοι για τη μέτρηση του κοινωνικού αντικτύπου».

Η Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, θα συμμετάσχει ως ομιλήτρια στη δημόσια συζήτηση «Πλαίσιο συνεργασίας αυτοδιοίκησης και κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για μια διάφανη και αποτελεσματική συνεργασία για τη στήριξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας», που θα λάβει χώρα την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, ώρα 18:30 – 21:00, στο Αμφιθέατρο του Ρ/Σ Αθήνα 984. 
Η συγκεκριμένη θεματική θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως:

  • Μπορεί να συμβάλει η κοινωνική οικονομία στην αναζωογόνηση της οικονομίας σε τοπικό επίπεδο;
  • Ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη συμβάσεων μεταξύ αυτοδιοίκησης και κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων;
  • Ποιες είναι οι σχετικές πολιτικές σε κάθε δήμο ή περιφέρεια για την ανάπτυξη του τομέα;

Στην δημόσια συζήτηση έχουν προσκληθεί, επίσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, καθώς και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. 

Παράλληλα, οι διοργανωτές απευθύνουν πρόσκληση προς το διοικητικό προσωπικό του Δήμου, ώστε έμπειρα στελέχη να συμμετάσχουν σε δύο εργαστήρια που θα διεξαχθούν την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, ώρα 15:00 – 17:00 και την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, ώρα 12:30 – 14:00, στην Τεχνόπολη.

Το θέμα του πρώτου εργαστηρίου είναι «Συνεργασία δήμων και κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον τομέα του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης - κομποστοποίησης» και του δεύτερου «Βιώσιμες Δημόσιες Προμήθειες - Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και καλές πρακτικές». 

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, παράλληλα με τις συζητήσεις και τα εργαστήρια, θα οργανωθεί σε ειδικό χώρο έκθεση, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ευρωπαϊκών ομοσπονδιών και δικτύων, ώστε μέσω εκθεμάτων, ενημερωτικού υλικού και ανταλλαγής καλών πρακτικών, να συμβάλουν ενεργά στην ενημέρωση, αλληλοπληροφόρηση και δικτύωση.