Η Δημοτική Αστυνομία, σας ενημερώνει

dhmotikh astynomia logo


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 
Τηλ.: 2132007759 
Φαξ: 2109714303
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Ενημέρωση πολιτών σχετικά με τις αλλαγές του Κ.Ο.Κ.

Σύμφωνα με το Νόμο 4530/2018, που τροποποιεί τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι παραβάσεις κατατάσσονται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους για τη ζωή, την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών του οδικού δικτύου και την προστασία των ΑμεΑ, στις εξής κατηγορίες:

α) Χαμηλής επικινδυνότητας (Ε1), με πρόστιμο έως 100 ευρώ.

β) Μεσαίας επικινδυνότητας (Ε2), με πρόστιμο από 101 έως 300 ευρώ.
γ) Υψηλής επικινδυνότητας (Ε3), με πρόστιμο από 301 έως 600 ευρώ.

Επί πλέον και ανεξαρτήτως της κατηγορίας επικινδυνότητας, οι παραβάσεις μπορεί να κατατάσσονται και στις εξής κατηγορίες:

α) Πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων (Σ1).
β) Αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς (Σ2).

Τα πρόστιμα, μέχρι την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, είναι μειωμένα κατά 50% και εξακολουθεί να ισχύει ο Ν. 2696/1999.

Η έκπτωση στο ήμισυ, που προβλέπεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για την καταβολή του διοικητικού προστίμου μέσα σε 10 ημέρες, καταργείται.

Ο/Η οδηγός μπορεί να εμφανιστεί εντός τριών ημερών για να εκθέσει τις τυχόν αντιρρήσεις του.

Οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο/η παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.-